Forstå ≠ enig

Ved å høre på dagligtalen til mange nordmenn, kan man få inntrykket av at det ikke å forstå noe er ensbetydende med å være uenig i det. Man hører ofte ting som ”jeg forstår ikke fotballsupportere” eller ”jeg forstår ikke at folk gidder å gå til jobb”, når man egentlig mener at man ikke liker fotball eller å gå til jobb.

Det å forstå noe er ikke det samme som å være enig. Et forsøk på forstå kan erstatte en krangel med en interessant samtale, så – for all fred og nysgjerrighets skyld – prøv å forstå!

Denne sammensmeltingen av begrepene forståelse og smak eller enighet ser jeg som svært uheldig. Det er nemlig godt mulig å forstå noen som tenker annerledes uten å være enige i dem. Dette mener jeg faktisk er noe flere burde strebe etter – nemlig å bryte fordommer og få flere perspektiver.

Jeg er ingen fan av fotball selv, men jeg kan godt se hvilke gleder som er å finne i det: Fascinasjonen av de fysiske prestasjonene, den sterke fellesskapsfølelsen i en klubb, spenningen i om de små marginene sender ballen i mål eller ikke, osv. Jeg kan forstå det, men jeg ville ikke likt å sette meg ned i 90 minutter for å se på 22 menn sparke en ball likevel. Den tiden ville jeg heller brukt til å delta i en filosofisk diskusjon om moral, for eksempel.

Nå sier du kanskje til deg selv: ”jeg forstår ikke hvordan noen kan finne en filosofisk diskusjon spennende”. Men du trenger å være redd for å kunne fascinere deg av nye ting, bare fordi dine fordommer sier deg noe annet. Her er litt hjelp til å forstå gledene som er å finne i eksempelet mitt: Hvordan moral er en evigvarende og dyptgripende utfordring i alles liv, den intellektuelle utfordringen og utviklingen, gleden av å komme nærmere en forståelse noe vanskelig og sammensatt, osv.

Kanskje sier vi det bare av ubevissthet, kanskje er vi bare redde for å ta feil og måtte endre mening, eller kanskje man ikke orker å sette seg inn i den prosessen der man prøver å forstå noe man i utgangspunktet ikke har forståelse for. Jeg mener uansett man alltid må være åpen for at man kan ta feil, at andre – på noen områder – kan ha sett perspektiver du har oversett, og – ikke minst – er mange ting bare gjenstand for smak og behag.

Det å prøve å se nye perspektiver kan i verste fall ende i at man får faktiske grunner til å mislike noe, istedenfor å basere seg på fordommer. Og det kan for meg virke merkelig at man skal være redd for å finne glede i nye ting. Det å prøve å forstå tror jeg kan erstatte mange krangler med interessante samtaler. Så, for all fred og nysgjerrighets skyld – du trenger ikke å være enig – men prøv å forstå!

Dette innlegget ble skrevet i Filosofi, Kultur, Samfunn og merket , , , , , , , av .

Om Anders

Jeg heter Anders Garbom Backe, er av '91-årgang og kommer opprinnelig fra Tønsberg i Vestfold. Siden 2010 har jeg bodd i Oslo, hvor jeg har tatt en bachelor spansk språk og med fag i statsvitenskap på Universitetet i Oslo, og, ikke minst, engasjert meg i Humanistisk Ungdom. April 2013 fikk jeg æren av å bli valgt til fulltidshonorert leder i Humanistisk Ungdom, hvor jeg overtok vervet 14. juni. Siden denne bloggen er erklært uavhengig av denne organisasjonen, vil det være uryddig av meg å bidra her i perioden jeg er leder. Derfor er denne profilen foreløpig ikke aktiv. __ Her er likevel min øvrige biografi, for de som skulle være interessert: Etter å ha vært leder i Vestfold lokallag to år (2008-10), og sentralstyremedlem ett år (09-10), ble jeg nestleder nasjonalt i to år (10-12). Året før jeg ble valgt som leder i sentralstyret, hadde jeg ingen sentrale verv, men satt som nestleder i Oslo lokallag (12-13). Av andre interesser som opptar mye tid er musikk. Jeg spiller bass i funk/soul-bandet The Big Whim, det psykedeliske pop-bandet Audiovirgin, samt i jazz-progrock-bandet Leaping Frogs. Rundt magen har jeg til tider et rødt belte, men det er som regel bare når jeg driver med Taekwon-do. Ellers liker jeg å filosofere, diskutere religion, politikk og samfunnsspørsmål, jogge, gå turer, og ikke minst være sammen med den flotte samboeren min.