Travel høst for Humanist Forlag

Julegaver fra Humanist Forlag

Denne høsten har vi vært lykkelig travle i forlaget! Vi har gitt ut til sammen fem titler, som på hver sin måte har høstet oppmerksomhet – alt fra oppslag i Se & Hør, ubehageligheter fra internetts mørkeste krok og flere strålende anmeldelser.

(Dette er en oppsumering av en travel og aktiv høst for Humanist Forlag, skrevet av forlagssjef Bente Pihlstrøm. Humanist Forlag er god venn av Tankeferd, og vi er mer enn glade for å bidra til mer oppmerksomhet for et lite, men flott og viktig forlag. Vi har selv bidratt med bokanmeldelse tidligere.)

Vi har deltatt på Oslo Bokfestival og hatt utstillinger av bøker på regionale fylkesseminarer og i forbindelse med Humanistisk uke over det ganske land. Å lese bøker er også å gi plass til tanken, og vi er glade for at så mange ville ha oss med.

Forlaget startet også høsten med å lansere e-bøker i stor skala, og nå er e-bøkene tilgjengelige for lesing også på Amazons kjente nettbrett Kindle. Vi trodde vi skulle være først ute av norske forlag med å gjøre dette, men Aschehoug slo oss på målstreken med to dager. Vi er allikevel stolte over å være en av de første, og ser det som en selvfølge at folk får lese bøkene på hvilken måte de vil, om det er på papir eller den type nettbrett de selv foretrekker.

Mange ventet på at Richard Dawkins bok Den magiske virkeligheten skulle komme, og i august skjedde det. Tilbakemeldingene er svært positive, og folk er glade for at denne vakre boka nå er tilgjengelig. Det finnes ikke mange som Dawkins, og det finnes i hvert fall ikke mange bøker som denne, som klarer det kunststykket å gjøre naturvitenskap både morsomt og tilgjengelig for både ungdom og voksne. Anmelderen i Studvest mente sågar at denne burde være pensum på barneskolen! Det er mulig at anmelderen var et meget begavet barn, for boka passer nok best å lese sammen med barna, eller for ungdom fra 12-90. Men begeistret var han, og det er jo hyggelig.

Den 28. august lanserte vi også John Færseths bok KonspiraNorge, og til vår store glede slo Aftenposten boka opp på forsiden av kulturdelen. Inni fant vi en svært begeistret anmeldelse av Aage Borcgrevinck, som mente at dette var så bra og så viktig at denne også burde være pensum, og det for folk flest. De gode anmeldelsene har haglet etter denne boka, og jeg vil sitere noen av dem:

«KonspiraNorge er skrekkfornøyelig lektyre og vel verdt å bruke tid på» Dagbladet

«KonspiraNorge er (…) en landvinning i debatten rundt populærkultur og Internett som bør bli pensum i Norske skoler.» Aftenposten

«Wow.» Morgenbladet

«Det er nettopp denne typen analytisk og grundig journalistikk vi trenger i møte med ‘YouTube-universitetet’ som mange konspirasjonsteoretikere henter sin ‘lærdom’ fra.» Utrop

I september fikk forlagets seg en stor overraskelse da vi skulle lansere boka Nittenåttifire av Geir Isene. Dette er en avhopperhistorie skrevet av en mann som brukte 25 år på scientologikirken, og han skriver om sin vei inn i denne sekten, og ikke minst om den dramatiske veien ut igjen. Det viste seg nemlig at forfatterens kjæreste en gang hadde vært på audition i regi av Scientologikirken for å bli filmstjernen Tom Cruises nye dame. Dette visste hun selvsagt ikke da, men det kom for dagen senere hva hun hadde vært med på. Dette grep ukebladet Se & Hør tak i, og for første, og antakeligvis siste gang i historien, hadde forlaget et stort oppslag i bladet med bilde og omtale av både forfatter og bok. For å balansere det hele hadde forfatteren også en opptreden i Dagsrevyen samme dag som bladet kom.

Senere samme måned lanserte vi Audhild Skoglunds bok Sinte hvite menn. De ensomme ulvenes terror. I boka tar forfatteren for seg flere soloterrorister og analyserer dem, for å finne ut om de har noe felles. I motsetning til flere andre bøker om den norske terroristen som har kommet denne høsten, ser ikke forfatteren noe mønster blant sine forskningsobjekter, som viser at det er barndom, oppvekst og forholdet til mor som er forklaringen på de grusomme handlingene disse sinte mennene fikk seg til å begå. Boka vakte imidlertid noen sterke reaksjoner ute i Internetts mørkeste avkroker, og karakteristikkene forfatteren, men også forlaget og journalist Lene Wikander fikk i forkant av lanseringen, er ikke verdt å sitere. Wikander interjvuet Skoglund for full sal under lanseringen på Litteraturhuset den 26. september, og denne kvelden ble vi på grunn av dette passet godt på. Heldigvis kom ingen av nettrollene ut i dagen denne gangen heller, og godt er det. Om Skoglunds bok vakte harme blant noen på nett, vakte den begeistring hos anmelderne. Både Morgenbladet, Minerva og Marie Simonsen i Dagbladet ga den god omtale, og jeg siterer:

«…dette er ei bok det er verdt å lesa, og som det er ein heil del å læra av.» Morgenbladet

«Audhild Skoglund lykkes i å forklare både det ideologiske og det personlige som ligger bak terrorhandlinger.» Minerva

Sist ut denne høsten var Gunnar R. Tjomlids bok Placebodefekten. Hvorfor alternativ medisin virker som den virker. Boka ble lansert på Litteraturhuset der en vilt begeistret Erik Tunstad bokbadet forfatteren og erklærte sin forelskelse i den. I sin senere anmeldelse av boka på forskning.no sier han følgende: «I Placebodefekten tar Gunnar Tjomlid på seg en nesten umulig oppgave. Å vise hvorfor alternativ medisin ikke virker. Han klarer det med glans.» Anmeldelsene har kommet i hopetall, og selv alternativfolket er om enn måteholdent, så allikevel begeistret. Noe av målet når vi laget denne boka, var nettopp ikke å være arrogante, sure og nedlatende i tilnærmingen til noe som for mange er et følsomt tema.

Noe av det morsomste som skjedde rundt akkurat denne boka, var at den i flere dager lå på topp på den norske iTunes lista over solgte e-bøker. Forfatteren er svært aktiv på nett, og er en av Norges mest leste og kjente bloggere, og det har nok hatt sitt å si her, men vi ser positivt på framtiden når det gjelder e-boksatsingen vår. Det går bare en vei her, og det er oppover.

Til slutt vil vi ære forfatteren med følgende sitater fra de mange leserne og anmelderne:

«Skal man bare lese én skeptikerbok i livet, må det bli denne.» Ole Henrik Thingstad

«Har lest ut Placebodefekten av @Civix. Fantastisk godt skrevet, morsom og opplysende. Anbefales til absolutt alle.» @nesrhten på Twitter

«Skal du kun kjøpe én bok i år, må det bli #Placebodefekten av @Civix» Wasim Zahid på Twitter.

«Gunnar R. Tjomlids bok om «Placebodefekten» sørger for at vi får større forståelse for legevitenskapen og «mirakelkurene». Kan hende blir verden litt mindre fargerik og litt mindre spennende når vi ikke lenger kan forledes til å tro på «mirakelkurer». Som helse-arbeidere skal vi ikke bare tro på det vi gjør med pasientene – vi skal vite.» Helsefagarbeideren

 

Nå på tampen av året ser det også ut til å gå godt med salget, og nye opplag er allerede bestilt av både Dawkins’ Den magiske virkeligheten og Tjomlids Placebodefekten.

Sistnevnte fikk vi nettopp vite blir innkjøpt av Kulturrådet i 1000 eks til landets biblioteker, og det samme gjelder Skoglunds Sinte hvite menn.

Vi er nå i gang med å sende de første vårbøkene i trykken, og gleder oss til å presentere dem for dere straks kalenderen viser 2014.

En riktig god jul ønskes dere alle!

BenteLogo for Humanist Forlag

Humanist forlag.